GİDİŞATIMIZ KÖTÜ...VAKALAR AZALMAK YERİNE ARTIYOR...

16 Ekim 2020 Cuma 17:07

GİDİŞATIMIZ KÖTÜ...VAKALAR AZALMAK YERİNE ARTIYOR...

GİDİŞATIMIZ KÖTÜ...VAKALAR AZALMAK YERİNE ARTIYOR...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 81 il ve ilçelerinde eşzamanlı olarak koronavirüs önlemleri kapsamında, ”Sağlık İçin Hepimiz İçin” mottosu ile Covid-19 salgını ile ilgili olarak yapılan denetimler öncesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu denetim öncesinde yaptığı açıklamalarda şu görüşlere yer verdi;
“İlçemizde korona virüs vaka sayılarının sürekli arttığını vurgulayarak, “Günlük vaka sayımız 30’lara çıktı. Bunun önüne geçemedik. Hastanede Covid 19 servisinde 50 hastamız, yoğun bakımda 10 hastamız tedavi görüyor. Süleymanbeyler ve Bakırlıkta 2 sokak karantinada. Her gün güne vakalar azalır umuduyla başlıyoruz fakat azalmak yerine artıyor. “
GÜNLÜK 30 VAKAMIZ OLUYOR...
Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu açıklamalarında; Vaka sayılarımız günlük ne yazık ki 30 vaka ortalamasıyla gidiyoruz. Yani her gün 30 tane vaka gözüküyor, bu da bizi üzüyor. Bunun sebeplerini araştırıyoruz ki daha aşağı çekeceğimizi düşünüyorum. Şu anda onlu rakamlara geliriz diye düşünüyorduk. Nerede hata yapıyoruz bilmiyorum. Her gün tedbirleri gözden geçiyoruz, her gün maske ekibimiz geziyor, emniyetten, jandarmadan arkadaşlarımız geziyor ama ne yazık ki vaziyetimiz pek de iyi değil.
Geçen hafta denetimler önce bazı konuları paylaşmıştım. Özellikle işletmeleri kapatma cezası uygulayacağımızı söylemiştim. Şu ana kadar bir köyde kıraathane için bu cezayı uyguladık. Orada da hem oyun oynandığını ve içki içildiğini tespit ettik ve orayı kapattık. Biz bu kadar hassas davranırken işletmelerin buna uymasını beklememiz en doğal hakkımız.
Vaka sayılarımız günlük ne yazık ki 30 vaka ortalamasıyla gidiyoruz. Yani her gün 30 tane vaka gözüküyor, bu da bizi üzüyor. Bunun sebeplerini araştırıyoruz ki daha aşağı çekeceğimizi düşünüyorum. Şu anda onlu rakamlara geliriz diye düşünüyorduk. Nerede hata yapıyoruz bilmiyorum. Her gün tedbirleri gözden geçiyoruz, her gün maske ekibimiz geziyor, emniyetten, jandarmadan arkadaşlarımız geziyor ama ne yazık ki vaziyetimiz pek de iyi değil.
SERVİSDE 50 YOĞUN BAKIMDA 10 HASTAMIZ VAR...
Hastanedeki durumumuz iyi, Yoğun bakım yatağımız olsun, servisimiz olsun çok sıkıntı yok. Şu ana kadar serviste 50 kişi, yoğun bakımda da 10 tane vatandaşımız yatıyor. Devlet hastanesi bazında bakıyorum. Hedefimiz kıştan önce bu sayıları düşürmek. Ama belli yerlerden bu hala yayılıyor diye düşünüyorum.
TTK daha önce sorundu, nispeten şu anda kontrol altında. Sıkıntı olarak bize gelmiyor TTK’dan. Süleymanbeyler Mahallesinde bir mahalleyi karantinaya almıştık. Bakırlık’ta bir sokağı karantinaya aldık. İki sokakla şu anda götürmeye çalışıyoruz. Özellikle dün akşam bakanlığımızın açıklamasını dinlediğimizde, ev içi bulaşların oldukça fazla olduğunu söyledi. Yani bir eve geldikten sonra bütün eve bulaşıyor. Vatandaşlarımızın bu yönde biraz daha kendisini koruması gerekli.
TEMASLIYSANIZ İSİM VERİN...
Vatandaşlarımızın doğru bilgi vermesi konusunu da tekrar söylüyorum. Bunun vebali de var. Sizin söylemediğiniz her kişi potansiyel yayıcıdır. Bu potansiyel yayıcı da bizim işimizi zorlaştırmaktadır. Temaslıysanız, bu kişilerin adını verin ki biz de ona göre tedbirlerimizi arttıralım.
KAYMAKMLIKTA HES KODU ZORUNLU, İLERLEYEN DÖNEMDE...
Kaymakamlık makamına giriş olarak şu anda HES Kodu sorgulayarak ve ateş ölçerek alıyoruz. Eğer vakaları kontrol altına almakta biraz daha zorlanırsak, ne yazık ki önümüzdeki haftaki tedbirler içinde resmi kurumlara girişte HES kodu zorunluluğu getirebiliriz. Şu anda böyle bir kararımız yok, ama seyri takip ediyoruz.
RAKAMLAR AZALMIYOR...MASKE, MESAFE VE HİJYENE DİKKAT!
Her gün bugün vaka azalır diye güne başlıyoruz ama akşam olduğunda rakamın azalmadığını üzülerek görüyoruz. En son bir açıklamayı da televizyondan duydum ve şaşırdım. Maske aşıyla aynı kuvvettedir diye bir cümle sarf etti bir bilim adamı. Bu ne demektir, herkes umudunu aşıya bağlıyor ama görünen o ki kısa zamanda aşıyı kullanma imkanımız olmayacak ama maskenin bu kadar güçlü olduğunu o bilim adamının açıklamasından sonra gördüm. Onun için vatandaşların maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymasını bekliyorum.
CEZA SAYILARI ARTIYOR...
Cezalar konusunda her geçen gün biraz daha sayımızı arttıracağız, arttırıyoruz. O manada hiçbir vatandaşımızın komşusuna veya Ereğli’deki bir vatandaşımıza hastalık bulaştırmasına ben izin vermeyeceğim. Bunu yakaladığımız anda cezasını vereceğiz. Birlikte başaracağız, birlikte aşacağız, ümidim o ki kış gelmeden bu sorunu biraz daha azaltacağız.
BASIN MENSUPLARININ SORULARINI DA YANITLADI...
BAZI OKULLARDA ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERİN VİRÜSE YAKALANDIĞI SÖYLENİYOR, BU DURUM NEDİR?
Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu denetimler öncesinde basın mensuplarını sorularını da yanıtladı.
Bu nasıl insanlarda çıktığı gibi, okullardaki bazı öğrencilerimizde de çıktı. Ama bunların hangi tedbir alınacağı zaten Milli Eğitim Bakanlığımızın(MEB) yol haritasında belli. Bir öğrenci çıkarsa ne olur, iki öğrenci çıkarsa ne olur, öğretmen çıkarsa ne olur, okul müdürü çıkarsa ne olur, bunların hepsini yaptık. Ama şu ana kadar okullarımız kaynaklı sayı artışı görmedik. Türkiye’de de bu iş benzer gidiyor. Türkiye’de de böyle bir artış yok. Ama bunu söylemek için erken olabilir çünkü okullar açılalı çok olmadı. Anladığım kadarıyla zaman geçtikçe okullarımızda katılım sayısı artacak, sınıf bazlı olarak artacak diye düşünüyorum.
AVRUPA’DA DURUM KÖTÜ...
Avrupa oldukça kötü, televizyonlardan takip ediyorsunuz, bizim Avrupa sayılarına ulaşmadan bu işin önüne geçmemiz gerekiyor. Daha önce de söyledim, bakanımız da açıkladı, genel bir yasaklama değil, münferit yasaklamalarla götüreceğiz dedik. Ereğli olarak mağdur olmamamız için esnafımızın, vatandaşımızın dikkatli olması lazım. Yarın iş işten geçer. Sayılara bakarak Ereğli yarın kısıtlaması şu, meslek kollarına kısıtlama getirildiği zaman kimse üzülmesin. O manada söyleyeyim. Böyle bir şey yok. Genelge ve kapatma söz konusu olmayacağını düşünüyoruz ama nerede bir sıkıntı, nerede bir ateş varsa orayı söndüreceksiniz. Buradakinin hatası yüzünden Siirt’teki, Balıkesir’deki vatandaşı mağdur etmemize gerek yok. Burada hata varsa, buradaki vatandaşımız onun ceremesini çekecek.
DAHA ÖNCEKİ DENETİMLERDE ONLARDAN YİRMİLERDEN BAHSEDİLİYORDU, BUGÜN OTUZLARDAN BAHSEDİYORSUNUZ, ARTIŞIN SEBEBİ TESPİT EDİLDİ Mİ?
Onu biz tespit etsek zaten üzerine gideceğiz. Güçlü bir bulaş olabilir, bir esnaftan bulaşıyor olabilir, bir kişiden bulaşıyor olabilir. Bakırlık ve Süleymanbeyler’de toplu vakalar var. Dağınık şu anda genel sorun. Bakırlık şu anda yirmi kişiyi buldu, gün gün takip ettiğimizde. Onun haricinde odağına ulaşamadık. Bugün Bağlık’ta çıkıyor, Süleymanbeyler’de çıkıyor, Gülüç’te çıkıyor, örnek veriyorum buraları. Tespit yok ama bir tespitimiz var, akşam olduğunda elimizde otuz tane vaka geliyor. Bu nereden bulaşıyor? Belki bir manava gidiyorsunuz manavdan, belki kasaba gidiyorsunuz kasaptan, belki pazaryerinden, belki kaymakamlığa geliyorsunuz buradan bulaşıyor. Zaten bunu bulsak hemen kurutacağız, sıkıntımız o. Ama dağınık olduğu zaman müdahale etmeniz zor oluyor. Eskiden bir noktada çıkıyordu, orayı söndürdüğümüz zaman işimiz kolay oluyordu. Dağınık çıktığı zaman arkası da geliyor. Evinizde bir kişi çıktığı zaman akraba taallukata bulaştırıyorsunuz. Ondan sonra alt kat üst kata gitmiş oluyorsunuz. Öyle yayılıyor.
GEÇENLERDE ÜÇ KİŞİ VARDI KARANTİNAYA UYMAYAN, BAŞKA VAR MI BÖYLE KİŞİLER?
Şu anda o üç kişi devam ediyor. Biraz daha karantinaya uymayan kişiler dikkatli davranmaya başlandı. Her akşam evinde bulunamayan kişilerin listesi bana atılıyor. Akşam planlamamızı yapıyoruz, ertesi sabah da yurda gönderiyoruz. Bu uygulamamız da devam edecek.
GÜNCEL SAYILAR?
Geçtiğimiz hafta Karadeniz Ereğli’deki vaka sayısının dokuzyüz olduğu hatırlatılan Çorumluoğluna, güncel sayı da soruldu. Kaymakam Çorumluoğlu, “şu anda o rakamı söyleyemiyoruz” dedi.
OTOBÜS ŞOFÖRLERİNİ DE UYARDI!
Konuşmaların ardından denetimlere başlayan Kaymakam Çorumluoğlu esnafları tek tek ziyaret ederek, maske, mesafe ve hijyen konusunda uyarararak bu hastalığı birlikte atlatacağız. O yüzden maske, mesafe ve hijyene biraz daha dikkat edeceğiz.
Denetimler sırasında ayrıca, Halk Otobüsü sürücülerini de yolcularını otobüsün içinde beklemeleri konusunda da uyarılarda bulundu.”

Yorumlar