ADAYLARA ÜNİVERSİTE İÇİN TERCİH TAVSİYELERİ

ŞEYMA DEMİRKOL

2 Ağustos 2021 Pazartesi 13:11

ADAYLARA ÜNİVERSİTE İÇİN TERCİH TAVSİYELERİ

ADAYLARA ÜNİVERSİTE İÇİN TERCİH TAVSİYELERİ

28 Temmuz 2021 tarihinde 2021 YKS sonuçlarının açıklanması ile birlikte, 5-13 Ağustos tarihleri arasında milyonlarca öğrenci üniversite tercihi yapacak.

Covid-19 salgının etkileri ile YKS de uygulanan bir takım değişiklikler göz önünde bulundurulmalı,bu durumun başarı sıralamalarına yansıyacağı unutulmamalı ve tercihler geniş aralıklı tutulmalıdır.

Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan biri; lisans tercihlerinde başarı sıralamalarını dikkate alarak tercihlerin geniş aralıklı yapılmasıdır. Önlisans tercihlerinde ise sıralamalarını dikkate alacakları gibi  puanlarını da  dikkate alarak sıralamalarını yapabilirler.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus; başarı sıralaması şartı olan programlardır. Bunlar; “Tıp, Hukuk, Mühendislik,Mimarlık, Öğretmenlik, Eczacılık, Diş Hekimliği” programlarıdır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus da, özel şartlar ve koşullardır. Kılavuzda belirlenen şartlar ve koşullar bölümden bölüme göre değişmektedir. Bu sebeple karar vermeden önce kılavuzu çok iyi incelenmeli ve okunmalıdır.

Öğrencilerin 24 tercih hakkı bulunmaktadır, tercihlerini oluştururken alanında uzman kişilere danışmaları ve destek almaları gözden kaçan küçük bir hatanın tespit edilmesi ve giderilmesinde büyük önem arz etmektedir.

Gerek pandemi gerek eğitim imkanlarından dolayı bazı öğrenciler tekrar YKS’ye hazırlanmak istemiyor ve yanlış tercihler ile yanlış bölümlere yönelebiliyorlar. Fakat üniversite eğitimi bittikten sonra da bu yolculuk hayatın sonuna kadar devam edecek, seçilen meslek okunan alan ile ilişkilendirilecek. Bundan dolayı öğrenciler kendilerine uygun, hayal ettikleri alanlar için mücadele edip hazırlanmalıdırlar.

Öğrencilerin tercih yaparken bölümler hakkında hangisinde iş imkanı daha çok var, neyi tercih etmeliyim, aldığım puana göre bana hangi okul/bölüm gelir şeklindeki düşünceleri uzun süre sonra hayal kırıklığı getirebiliyor. Çünkü her dönem popüler olan meslek ve alanlar değişkenlik gösterebiliyor. Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta kendilerine uygun, hayal ettikleri, kendilerini seçtikleri alanda çok iyi geliştirebileceklerine inandıkları bölümleri bilinçli bir şekilde tercih yapmalarıdır ki böylece hayatları boyu seçtikleri meslekte mutlu olabilsinler.

Tercih yaparken düşünülmesi gereken bir diğer ve önemli husus da doğru, kendi yeteneklerine uygun bir bölüm seçmektir. Bireyler mutlaka, meslek seçimini yaparken kendilerine özgü yetenekleri, deneyimleri, istekleri ve şartları doğrultusunda hareket etmelidirler. Meslek sadece para kazanmak ya da geçimini sağlamak amacı ile yapılan bir etkinlik değildir, bireyin kendini ifade etmesi ve her anlamda kendini gerçekleştirmesidir.

Adayların gerek okurken gerek mezun olduktan sonra kendilerini çok yönlü geliştirmeleri gereklidir. Çünkü her yıl mezun olan öğrenci sayısına, memnuniyetlerine ve iş bulma imkanlarına bakıldığında bu durum kaçınılmaz olmaktadır.

Yorumlar