Sınav sırasında küçük ama yararlı ipuçları

ŞEYMA DEMİRKOL

24 Haziran 2021 Perşembe 14:07

 Sınav sırasında küçük ama yararlı ipuçları

Sınav sırasında küçük ama yararlı ipuçları

2021YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE VE AİLELERE TAVSİYELER

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı için geri sayım başladı. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan üniversite sınavına katılacak milyonlarca aday son hazırlıklarını tamama aşamasında. Sınav giriş yerlerinin belli olması ile birlikte sınav heyecanı daha da arttı.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)  1. oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran 2021,  10.15’te başlayacak ve 120 soru 135 dakika sürecektir. YKS 2. oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) 27 Haziran 2021, 10.15’te başlayacak ve 160 soru 180 dakika sürecektir. YKS 3. oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT): 27 Haziran 2021, 15.45’te başlayacak ve 80 soru 120 dakika sürecektir.

Adaylar; sabah oturumlarında 10.00’dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre: Adaylar kendi siperlikleri, maskeleri ve el dezenfektanlarıyla sınava gelebilirler. Bina girişlerinde adayların ellerine dezenfektan uygulanacak, adaylara el dezenfektanı ve maske dağıtılacaktır. Bina önlerinde yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için sınava en fazla bir yakınının gelmesi istenmektedir. Sınav binalarının bahçelerine adaylar ve görevliler dışında hiç kimse alınmayacaktır. Sınav binaları sınavdan önce detaylı temizlenecek ve dezenfekte edilecektir.

Öğrencilere Tavsiyeler

Olumlu düşünmek başarının değişmez anahtarlarındandır. Sınav ile ilgili felaket senaryolarını zihninizden uzaklaştırırsanız motivasyonunuzda artacaktır.Sınava girildiğinde pozitif düşüncelere sahip olunması gerekmektedir çünkü olumlu düşünceler iyi sonuç getirir.

Sınav kaygısı, sınav ile ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerden kaynaklanır.Olumsuz duygu ve düşünceleri terk edin. Önemli olan sınav kaygısını yok etmek değildir, sınav kaygısıyla yaşamayı öğrenmektir. Belirli bir seviyede kaygı ve stres olması normaldir.

Sınavdan önce arkadaşlarınızla, ailenizle sınav hakkında konuşmayı bırakın.

Sınav esnasında kaygılanır ve heyecanlanırsanız bu duygunun normal olduğunu ve sınava giren her adayın aynı durumları yaşayabileceğini unutmayın. Derin nefes alıp vererek kendinizi kontrol altına almayı deneyin. Fazla kaygılanırsanız gözlerinizi 2-3 saniyeliğine kapatıp kendinizi güvende hissettiğiniz yerde hayal edin ve dinlendirin, ardından sınava devam edin.

Dikkatinizi arttırabilmek için özellikle uyku ile beslenme düzeninize dikkat edin, sağlıklı beslenin ve yeterli uyuyun. Sorulara daha iyi odaklanıp, dikkatinizi toparlayabilmeniz için sınava uygun bir uyku düzeniniz olmalı. Ağır, yağlı ve şekerli tarzdaki yiyeceklerden uzak durun ve çok fazla kafein tüketmeyin.

Sınava girmeden önce yapılan hafif egzersizler hem zihni hem bedeni dinlendiriyor. Özellikle hafif tempoda yapılan yürüşler tercih edilmelidir.

 Sınav sırasında küçük ama yararlı ipuçları 

Sınava başladığınızda, özellikle doğru çözdüğünüze inandığınız sorularla yol aldıkça rahatladığınızı, zihninizin daha açık olduğunu ve sınava odaklanmanızın arttığını fark edeceksiniz. Ancak sınav süresince, bazen ritminizin düştüğünü ve dikkatinizin dağılarak zorlandığı anlar olacaktır. Böyle anlarda;sınavın zeka ve kişiliğinizi değil belirli zamanlarda edindiğiniz yetenek, bilgi ve çalışma alışkanlıklarınızı ölçtüğünü hiç aklınızdan çıkarmayın. Amacınıza ulaşmak için yarışın devam ettiğini ve hiçbir şey için geç kalmadığınızı bilin. Sınav anında yorulan ve gerilen bedeninizi rahatlatmak için küçük-kısa molalar verin; özellikle testler arasındaki geçişlerde gözlerinizi dinlendirmek, duruşunuzu düzeltmek iyi gelecektir. Stres anındaki telaşlanma ve gerginliği gidermenin en etkili yollarından biri de doğru nefes almaktır. Burnunuzdan alarak ağzınızdan vererek tekrar edeceğiniz nefes egzersizleri bedensel ritminizi yeniden bulmanızı sağlar.

Ailelere Tavsiyeler

Adaylar kadar ailelerin de heyecan taşıdığı bu süreçte; anne-babaların sınav kaygısını çocuklarına yansıtmamaları, sınav ve sonucunu ölüm kalım meselesi haline getirmemeleri konusu oldukça önem taşımaktadır.

Aileler çocuklarının kapasite sınırlarının farkında olmalıdırlar. Onlara güven vermeli, olumlu geri bildirimlerde bulunmalıdır.

Sınav ile ilgili konuşmalarda, gerçekçi olmalı ve akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır.

Çocuklar her durumda koşulsuz sevilmeli, sadece başarı odaklı olunmamalıdır.

Doğru iletişim ve destek yanında motivasyon da önem arzetmektedir.

 

Sevgili öğrenciler 2021 YKS’de yolunuz açık olsun, başarılar dilerim.

 

 

 

 

Yorumlar