Öğrencilere Yarıyıl Tatili Tavsiyeleri!

ŞEYMA DEMİRKOL

25 Ocak 2021 Pazartesi 17:09

Öğrencilere Yarıyıl Tatili Tavsiyeleri!

Öğrencilere Yarıyıl Tatili Tavsiyeleri!

Öğrenciler birinci eğitim öğretim dönemini yoğun bir tempo içerisinde tamamlıyorlar. Öğrencilerin heyecanla beklediği yarıyıl tatili 25 Ocak 2021 Pazartesi günü başlayacak. Yarıyıl tatiline ikinci dönemdeki bir haftalık ara tatil süresi de eklendiğinde okulların açılması 15 Şubat 2021 Pazartesi günü olacak.

Geçen eğitim-öğretim süreci pandemiden dolayı eğitimciler, öğrenciler ve veliler için oldukça yorucu bir şekilde geçti ve kolay olmadı. Pandemi koşullarından dolayı öğrenciler okullarına, kurslarına gidemediler, evlerinde uzaktan eğitim yoluyla derslerini takip etmeye çalıştılar.

Öğrenciler tatil dönemini verimli geçirecek şekilde planlamalı ve kaliteli zaman oluşturarak dinlenmelidirler. Kendilerini geliştirecekleri ve eksiklerini tamamlayacakları şekilde ilerlemelidirler. Bunun için ilk adım; bir plan, program hazırlamaktır.

Yarıyıl tatil dönemini kimi öğrenciler ders çalışarak geçirirken kimi öğrenciler de rehavete kapılarak televizyon karşısında saatlerce vakit geçirerek ya da bilgisayar ve tablet başında oyun oynayarak geçirmektedirler. Aslında bu durumda öğrenciler dinlenmekten çok yorulmaktadırlar.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler için yarıyıl tatili değerlendirilmesi gereken önemli bir zamandır. Yoğun tempoda çalışmalarına devam eden öğrenciler tempolarını sekteye uğratacak rehavetten uzak durmaya dikkat etmeliler. Çünkü uzun maratonun sonunda sınava girecekler, motivasyon ve disiplin gereklidir.

Öğrenciler tatil sürecinde soru çözmeliler, eksik olduklarını düşündükleri konu varsa onlara çalışmalılar ve konuların tekrarlarını yapmayı da ihmal etmemeliler. Yeni konulara da çalışılmalıdır çünkü bu durum, konuyu daha iyi anlamada ve kolay kavrayıp, öğrenmelerinde yardımcı olacaktır. Kitap okumayı da unutmamak gerekir. Artık sınav sistemindeki değişikliklerden dolayı özellikle okuduğunu anlama dahada önem kazanmıştır ve zaman gerektirmektedir, kitap okumanın en büyük avantajı okuduğunu daha iyi anlamada yardımcı olmasıdır ve böylece zamandan da kazanmış olacaklardır.

Velilere de tatil sürecinde önemli görevler düşüyor. Çocuklarına kaliteli ve verimli bir zaman dilimi oluşturarak motivasyonlarını artıracak uygun ortamı sağlamalılar. Ayrıca öğrencilerin tatil sürecini eğitici ve eğlenceli geçirmeleri sağlamalılar. Çocuklarının yeni bir dil öğrenmeye çalışmalarında ya da enstrüman çalmayı öğrenmeye çalıştıklarında destek olmalıdırlar. Bunlar, öğrencilerinin motivasyonlarını artıracak ve özgüven, disiplin kazanmalarını sağlayacaktır. Zaman sınırlarına dikkat ederek televizyon izlemek isteyen bir öğrenci için ilgisini çeken belgeseller, programlar uygun olacaktır çünkü bu onların ufkunu açmada fayda sağlayacaktır. Her çocuk kendine özgüdür ve yeteneklidir, bundan dolayı bu süreçte özellikle sınava hazırlanan çocukları varsa veliler, çocuklarını asla başkaları ile kıyaslamamalıdırlar. Çocuklarına karşılıksız güven duyduklarını ve sevgilerini hissetttirmeliler.

Dönem içerisinde rutin olarak devam eden uyku düzeni, yemek saatleri ve ders çalışma saatlerinde gösterilecek aşırı rahatlık, düzeni bozacak ve yeni döneme uyum sağlamayı zorlaştıracaktır. Sınava hazırlanan öğrencilerin özellikle beslenme ve uyku düzenlerini bozmamaları da oldukça önemlidir.

Pandemi koşullarına dikkat ederek kendinize dışarıda da zaman ayırın, doğa yürüyüşü yapın, spor yapın bunlar sizin zinde kalmanızı sağlayacaktır.

Bütün öğrencilere ve eğitimci arkadaşlarıma verimli, sağlıklı ve iyi  geçecek bir yarıyıl tatili dilerim.

Yorumlar