KARDEMİR’de 2024 yılında hedef 2 milyon 650 bin ton üretim

4 Nisan 2024 Perşembe 16:07

KARDEMİR’de 2024 yılında hedef 2 milyon 650 bin ton üretim

KARDEMİR’de 2024 yılında hedef 2 milyon 650 bin ton üretim

Türkiye’nin ilk ağır sanayi kuruluşu olan KARDEMİR, 87’nci kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla 3 Nisan 1937'de temelleri atılan Türkiye'nin ilk ağır sanayi kuruluşu olan, ‘Fabrikalar Kuran Fabrika’ olarak anılan Karabük Demir Çelik İşletmeleri (KARDEMİR), kuruluşunun 87’nci yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı. Türkiye’nin demir çelik sektöründe önemli markalarından biri olan KARDEMİR’in, kuruluş yıl dönümü nedeniyle Karabük merkezde bulunan fabrikada düzenlenen etkinliklere Karabük Valisi Mustafa Yavuz, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, il protokolü, fabrika yöneticileri ve işçiler katıldı. Etkinlikler kapsamında ilk olarak KARDEMİR Müzik Kulübü tarafından bir konser verildi. Konser, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi. Daha sonra KARDEMİR yöneticileri, İl protokolü ve işçiler düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi.

 

‘SAVAŞ GÖRMÜŞ VE SAVAŞIN İÇİNDEN ÇIKMIŞ OLAN KURUCU KADRO, SANAYİLEŞMENİN ÖNEMİNİN FARKINDAYDI’

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, DHA’ya özel açıklamalarda bulundu. KARDEMİR'in savaştan çıkmış bir ulusun, yeni bir cumhuriyetin sanayileşme çalışmalarında en önemli adımlarından biri olduğunu ifade eden Demir, "Savaş görmüş ve savaşın içinden çıkmış olan kurucu kadro, sanayileşmenin öneminin farkındaydı. Sanayi olmadan, hele de ağır sanayi olmadan kalkınmanın gerçekleşemeyeceği şuuruyla bir girişim yapılması gerekiyordu. Tabii, demir çelik ise ağır sanayinin temel taşlarından bir tanesi. Yer seçimi konusunda da savaş parametreleri düşünülerek hem denizden bombalanmaya karşı korunsun hem de karadan ulaşılması zor olsun mantığıyla o günün küçük bir köyü olan Karabük seçilmiş. Küçücük bir köyden bir sanayi şehri doğmaya doğru gitmiş. KARDEMİR bu katkısını 87 yıldır sürdürmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
 

2023’TE 2 BUÇUK MİLYON TONA YAKIN ÜRETİM

 

2024 yılı hedeflerinden de bahseden Prof. Dr. İsmail Demir, “Demir ve çelik üretimi, ham demir üretiminin ardından artık AR-GE ve teknoloji unsurlarını içeren haddehane ve daha ileri ürünler açısından hem bir sanat hem de bir bilim haline gelmiştir. Dünyadaki gelişmeler çelik sektörünü etkilerken, çelik sektöründeki gelişmeler de KARDEMİR'i etkilemektedir. 2022 yılı ile karşılaştırdığımızda, 2023’te biraz rakamlarımız düşmüştür, ama bu da konjonktürle alakalı bir durumdur. Nereden bakarsak, 2 buçuk milyon tona yakın üretim yapmışız. 2024 yılında bu rakamı 2 milyon 650 bin tona çıkarmak istiyoruz” dedi.

‘DEMİRYOLU TEKERLEĞİ SETİ YAPMA KONUSUNDAKİ PROJEMİZDE ÖNEMLİ ADIM ATTIK’

Kardemir’in Türkiye’de demiryolu rayı ve tekeri üreten tek şirket olduğunu belirten Demir, “Demiryolu rayı ve tekeri üretiminde Türkiye’de önemli bir konuma sahip olduğumuzu belirtmek isterim. Dünyada ihracat potansiyeli yüksek ve katma değeri olan bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bu nedenle 2023’te demiryolu rayı ve tekeri üretiminde hızımız biraz düşse de piyasa şartları bunu gerektirdi. Demiryolu teker seti yapma projesinde önemli bir adım attık. Bu proje, bağlı ortaklarımızla birlikte daha fazla satış ve ihracat imkanı sağlayacaktır” dedi.

‘İHRACATTA EN ÖNEMLİ ÜRÜNLERİMİZ RAY, TEKERLEK VE TEKERLEK SETİ’

 

Her türlü müşteriye hizmet verebilecek ve ürün sunabilecek bir portföye sahip olmaları gerektiğini belirten KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ihracatta en önemli ürünlerinin ray, tekerlek ve tekerlek seti olduğunu belirtti. Demir, “Bu portföyü geliştirmek, sadece ürün çıkarmakla değil, aynı zamanda o ürünün kabul edilebilir test standartlarında test edilmesi, sertifikalanması ve o ülkenin işletmecileri tarafından onaylanmasıyla da ilgilidir. İhracat için en önemli tetikleyici noktamız bu olacaktır. Değer açısından daha katma değerli ürünlere yöneldiğimizde ihracat imkanlarımızın artacağını göreceğiz. Dünyada büyük oyuncuların pazarımıza girdiği bir ortamda, niş ve kaliteli ürünler ihracat stratejimizin odak noktası olacaktır” şeklinde konuştu.

‘KARDEMİR’İN KENDİ SAHİP OLACAĞI BİR LİMAN PROJESİ GÜNDEMİMİZDE’

 

Liman konusunun önemine değinen Demir, KARDEMİR’in kendi sahip olacağı bir liman projesinin gündemlerinde olduğunu ve liman konusunun önemine değindi. Demir, “Kendi limanımızı inşa etmek ya da yap-işlet-devret modeliyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olabilir. Kiralama şartları uygunsa veya bir ortaklık bazında olacaksa da olabilir. Önemli olan maliyetlerimizi düşürecek ve kapasitemizi artırmamıza olanak sağlayacak bir liman işletmeciliği çözümü bulmaktır” dedi.

Yorumlar