HAYVANLARI VİRÜSLÜ DİYE AV TÜFEĞİYLE VURDU...

HAYVANLARI VİRÜSLÜ DİYE AV TÜFEĞİYLE VURDU...
Zonguldak’ın Ereğli ilçesi ve bölgesinde son günlerde KORONA Virüsüne hayvanların sebep olduğu gerekçesi ile sokak hayvanlarının av tüfeği ile vuruldukları bildirildi. Veteriner Hekim Hüseyin Demircan, konu ile ilgili olarak bir yazı yayınlayarak “Henüz evcil hayvanların ya da diğer hayvanların COVID-19 ile hastalandığına dair bir kayıt ve hayvanların insanların bu hastalığından kayda değer epidemiyolojik bir rolü olduğuna dair hiç bir bulgu yoktur” dedi.
Veteriner Hekim Demircan açıklamasında “OVID-19 un Nedeni Nedir? Koronavirüsler, RNA(ribonükleik asit) virüs ailesidir. Koronavirüs diye adlandırılmalarının sebebi virüs partikülünün,lipit zarın etrafında sivri uçlu proteinlerden oluşmuş taç* şeklinde bir görünüme sahip olmasıdır. CoV enfeksiyonları insanlarda ve hayvanlarda yaygındır. Bazı CoV suşları zoonozdur (yani hayvanlardan insanlara bulaşabilir) ancak bir çok suşu zoonoz değildir. 31 Aralık 2019'da, Çin'in Hubei Eyaleti'ne bağlı Wuhan şehrinde, insanlarda etiyolojisi bilinmeyen pneumoni vakaları rapor edildi. 7 Ocak 2020'de Çin'deki otoriteler tarafından 2019 yeni tip Koronavirüs (2019-nCoV) olarak adlandırılan bir CoV'un hastalığın nedeni olduğu belirlendi. O günden bu yana, Çin'in bir kaç eyaletinde ve Çin dışında birkaç ülkede daha Wuhan'a seyehat etmiş olan insanlardan bu virüs sebep olduğu vakalar rapor edildi.
COVID-19'a neden olan CoV;Uluslararası Virüs Taksonomi Komitesi (ICTV) tarafından SARS-CoV-2 olarak tanımlanmıştır : bu ifade, virüsün bilimsel ismidir. Virüs ayrıca "COVID-19 virüsü" veya "COVID-19'dan sorumlu virüs" olarak da ifade edilebilir. COVID-19, virüsün neden olduğu hastalığı ifade eder.
İNSANLARDAKİ COVID-19'DAN HAYVANLAR MI SORUMLU?
COVID-19'un baskın bulaşma yolunun, insandan insana olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bilgiler, COVID-19, virüsünün hayvan kaynaklı olduğu izlenimini uyandırmaktadır. Devam eden araştırmalar, hayvan kaynağını, hayvan türü dahil, tanımlamak ve hayvanların hastalıktaki potansiyel rezarvuar rolünü saptamak için önem arz etmektedir. Ancak şimdiye kadar hastalığın bir hayvan kaynağından insana bulaşma yolunu veya hayvansal kaynağın kendisini belirlemek için yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Genetik dizilim verileri, COVID-19 ile Rhinolophus yarasalarında (Nalburunlu yarasa) bulunan başka bir CoV arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Virüsün insanlara bulaşmasında bir ara konakçının olması ihtimali vardır. 2019-nCoV'nin insanlara ilk olarak bir hayvan kaynağından bulaştığından şüphe edilmekle beraber, takip eden vakalarda çoğunlukla insandan insana bulaşma görülmektedir. COVID-19 Virüsü Ve Evcil Hayvanlar Hakkında Ne Biliyoruz?
Mevcut durumda COVID-19 yayılmasının sebebi insandan insana bulaşmasıdır.Şimdiye kadar,evcil hayvanların hastalığı yayabileceğine dair bir kanıt bulunamamıştır.Bu nedenle evcil hayvanlara karşı,onların refahını tehlikeye atacak önlemler almak için haklı bir gerekçe yoktur. Hong Kong Ulusal Veteriner İşleri OIE'ye;sahipleri COVID-19 ile enfekte ve onlarla yakın temasta olan bir köpeğin test edildiğini ve COVID-19 pozitif çıktığını rapor etmiştir -acil bildirime linkten bakabilirsiniz (01/03/2020). Test,gerçek zamanlı PCR ile yürütülmüş ve COVID-19 virüsü genetik materyalinin varlığı gösterilmiştir.Köpek hiç bir klinik belirti göstermemiştir.
Bu insan hastalığının yayılmasında köpeklerin bir rol oynadığına veya köpeklerin bu hastalığa yakalandıklarına dair hiç bir kanıt yoktur. Farklı hayvanların COVID-19 virüsü ile hastalanıp hastalanmayacağı ve bunun nasıl olabileceğinin anlaşılabilmesi için daha fazla çalışmanın yapılmasına ihtiyaç vardır. OIE,yeni bilgiler elde ettikçe,güncellemeleri iletmeye devam edecektir.
Evcil hayvanların hareketinde ya da ticaretinde kısıtlamaların desteklenmesi için herhangi bir bulgu mevcut değildir. Hayvan sahipleri tarafından,kendi hayvanlarının ya da başka hayvanların COVID-19 ile enfekte ya da şüpheli insanlarla yakın temâsı halinde hangi ihtiyati önlemler alınmalıdır?
Henüz evcil hayvanların ya da diğer hayvanların COVID-19 ile hastalandığına dair bir kayıt ve hayvanların insanların bu hastalığından kayda değer epidemiyolojik bir rolü olduğuna dair hiç bir bulgu yoktur. Bununla beraber hayvanlar ve insanlar bazen hastalıkları paylaşabilirler (zoonoz hastalıklar olarak bilinirler),bu yüzden COVID-19 hastası insanların kendi hayvanlarına ve diğer hayvanlara,virüs hakkında daha kapsamlı bilgi edilene değin sınırlı temasta bulunmaları tavsiye edilir. Hayvanlara dokunulurken, bakımları yapılırken temel hijyen kurallarına her zaman uyulmalıdır.Bu kurallar, hayvanlarla yakınlaşmadan önce veya yakınlaştıktan sonra ya da hayvanlarla, onların yemlerine, eşyalarına dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerin yıkanmasını, bunlarla beraber öpmekten, yalanmaktan ve yemeğin paylaşılmasından kaçınmayı içerir. COVID-19 hastası olan ya da tıbbi gözetim altında bulunan kişiler, evcil hayvanlarıyla yakın temastan mümkün olduğunca kaçınmalı ve ev halkından başka biri hayvanlarla ilgilenmelidir. Eğer hasta kişiler kendi hayvanlarıyla ilgilenmek zorundaysa iyi hijyen kurallarını uygulamalı ve eğer mümkünse maske takmalıdır. Ulusal Veteriner Otoriteleri evcil hayvanlarla ilgili neler yapabilir?
Halk Sağlığı ve Veteriner Hekimlik Otoriteleri,COVID-19 hastası birinin evcil hayvan veya diğer hayvanlarla temasta bulunduğunu bildirmesi durumunda "Tek Sağlık" yaklaşımını temel alarak bilgi paylaşımında bulunmalı ve risk değerlendirme sürecini bu yaklaşım çerçevesinde yürütülmelidir.
COVID-19 ile enfekte bir insanla temas ettiği belirtilen bir hayvana test uygulanması gerekiyorsa, ağızdan, burundan ve rektumdan alınan örneklere ve feçese RT-PCR (gerçek zamanlı PCR) testinin uygulanması önerilir. COVID-19'un hayvandan hayvana bulaşması ile ilgili bir kanıt olmamasına rağmen COvıD-19 yönünden pozitif bulunan hayvanların diğer hayvanlardan uzak tutulması yapılabilecek en iyi uygulamadır”