EREĞLİ BELEDİYESİ KENT MÜZESİ’NE İŞLEVLENDİRME ÖDÜLÜ VERİLDİ

24 Haziran 2024 Pazartesi 15:31

EREĞLİ BELEDİYESİ KENT MÜZESİ’NE İŞLEVLENDİRME ÖDÜLÜ VERİLDİ

EREĞLİ BELEDİYESİ KENT MÜZESİ’NE İŞLEVLENDİRME ÖDÜLÜ VERİLDİ

Tarihi Kentler Birliği tarafından Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’ne işlevlendirme ödülü verildi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Kent Müzesi, ilimizde restore edilip işlevlendirme anlamında uygulanan ilk ve tek taşınmaz kültür varlığı örneğidir. Proje metnini yazıp uygulamayı bizzat izleyen Proje Koordinatörü Raif Tokel ile bağışladıkları eşya, obje, dokümanlarla katkılarını esirgemeyen Kdz. Ereğlili dostlarımıza, kültür amaçlı projelerimizde önümüzü açan ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Prof.Dr. Metin Sözen hocamıza teşekkür ederim” dedi.


Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüllendirilen ‘Yıkık Bir Konaktan Kent Müzesi’ne Bir Restorasyon Örneği: Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’ hakkında açıklamada bulundu.
Başkan Posbıyık, Kent Müzesi’nin ilimizde restore edilip işlevlendirme uygulanan ilk ve tek taşınmaz kültür varlığı örneği olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Tarihi kentler arasında kültürel miras alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir birliğin kurulması amacıyla 07-08 Ekim 1999 tarihlerinde Strasbourg kentinde kuruluş toplantısını yapan “Avrupa Tarihi Kentler Birliği”ne ülkemizin de davet edilmesiyle başlayan süreç 22.07.2000’de Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasına yol açmıştır.


İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası’nın katkılarıyla tamamlanan kuruluş aşamasında Dışişleri, Orman, Milli Eğitim Bakanlıkları” ile “UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği, Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği” gibi kurum ve kuruluşların destekleriyle “458” üye belediye ile “24” yıldır ülkemizin doğal, tarihsel, kültürel değerlerini bir mirası olarak ülke gündemine taşıyan “Türkiye Tarihi Kentler Birliği” Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin “12.” üyesidir
Biri “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” diğeri “Müze Özendirme Yarışması” olmak üzere iki kategoride özendirme yarışması düzenleyen Tarihi Kentler Birliği’nin Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”na Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlığı olarak sunduğumuz “6” adet proje “başarılı proje” olarak değerlendirilirken; Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi adıyla projelendirdiğimiz Cıbıroğlu Konağı adlı sivil mimarlık örneği yapı, hem “restorasyon hem de “işlevlendirme, (işlev kazandırma)” anlamında değerlendirildi.
Cıbıroğlu Konağı’ndan Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’ne…
Adı geçen konağın, 2012 yılında “Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” adıyla projelendirilmesi planlandığından; yapı ve yapıya ait arsanın “Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı” olarak değerlendirileceğini içeren başvurumuz, Karabük Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda uygun görüşle “olumlu” olarak kararlaştırıldıktan sonra, metruk durumdaki konak belediyemizce “Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” yapılmak üzere kamulaştırıldı.


Dönemin Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Asım Güzelbey’in “Her kente bir müze” sözünden hareketle “Belediye Başkanı olarak bizzat ilgilenmem ve verdiğim destekle, Proje Koordinatörü Raif Tokel tarafından kaleme alınan “Yıkık Bir Konaktan Kent Müzesine Bir Restorasyon Uygulaması: Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesi ” adlı başvurumuza “Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreterliği”, “Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı adlı kurum ve kuruluşlardan proje karşılığı olarak sağladığımız hibe türü parasal katkı yanında verilen teknik destekle kazandığımız bu yapı, taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş bir değer olup;
KTB Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün ”E-60960384-151.01.01-1563820 sayılı yazılarında “Özel Müzeler Ve Denetimleri Hakkında Yönetmelik" hükümleri kapsamında “istenilen şartlara haiz olduğu” belirtilerek müzemizin açılmasına bakanlıkça onay verilmiştir.
Günümüzde “Geçmişten Bugüne, Bugünden Geleceğe: Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” savsözüyle hizmet veren ve Tarihi Kentler Birliği tarafından “Karadeniz Ereğli’de, kentteki koruma hareketi açısından emsal oluşturacak uygulamalara ve başarılı işlevlendirme yaklaşımlarından dolayı, uygulama ödülü verilmiştir” gerekçesiyle ödüllendirilen yapı, “ilimizde” restore edilip işlevlendirme” anlamında uygulanan ilk ve tek taşınmaz kültür varlığı örneği olup; proje metnini yazıp uygulamayı bizzat izleyen Proje Koordinatörü Raif Tokel ile bağışladıkları eşya, obje, dokümanlarla katkılarını esirgemeyen Kdz. Ereğlili dostlarımıza, kültür amaçlı projelerimizde önümüzü açan ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Prof.Dr. Metin Sözen hocamıza teşekkür ederim.”

Yorumlar