ÇORUMLUOĞLU, “CEZA KESİYORUZ, KESECEĞİZ.”
ÇORUMLUOĞLU, “CEZA KESİYORUZ, KESECEĞİZ.”
Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, ilçede karantina rakamlarının kötü olduğunu söyledi. Vaka sayısının 430’a çıktığını, Koronavirüsten 8 kişinin hayatını kaybettiğini, halen tedavisi süren hastaların sayısının ise 143 olduğunu ifade eden Çorumluoğlu, “Ne kadar kötüye gider bilmiyorum ama istatistiksel anlamda bakıldığında, tedbirler bizim istediğimiz seviyeye gelmediği sürece kötüye gideceğiz” diye konuştu.
Çorumluoğlu, 81 il ve ilçelerinde eşzamanlı olarak koronavirüs önlemleri kapsamında, beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Cömert ve Selma Açıkgöz, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Çelik ve ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla, ilçede gerçekleştirilen denetimler öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin şahsen katıldığı üçüncü denetimlerin yapılacağını belirtti.
Çalışmanın denetimden ziyade vatandaşları uyarı olarak algılanmasını isteyen Çorumluoğlu şöyle konuştu: “Ereğli’deki işler, vaka sayıları açıkçası çok iyi geçmiyor. Şu anda sayı olarak 430’a çıktık. Vefat olarak da toplam 8 vefatımız var. Son görüştüğümüzden bu yana 4 vefatın daha olması üzücü. Her seferinde sizlerin aracılığıyla bu hususu değerlendiriyoruz. Son konuşmamda söyledim. Bunu gençler, dışarıdakiler vasıtasıyla evlere taşıyor, evlere taşındıktan sonra vefatlar olacak dedim. Öyle de oldu. Vatandaşlarımızı buradan tekraren uyarıyorum. Gidişat hiç iyi değil. Bugün itibariyle şu anda 143 vatandaşımız Covid-19’lu ve takip ediliyor. Bunlar süreleri tamamlandığında bu işten düşecekler. Ama düşmeyen bir kesim var. Şu an yoğun bakımda yatan 2 tane entübe hastamız var. Diğerlerinin durumu biraz daha iyi. Ama yoğun bakımdaki hastalar da ne yazık ki bizi üzüyorlar. Bizi üzdükleri gibi yarın ailelerini de üzecekler. Dolayısıyla bu işin şakası yok.”
“VATANDAŞ DÜĞÜN DERNEK PEŞİNDE”
Çorumluoğlu, ilçede gerçekleştirilen düğün, nişan, sünnet gibi etkinliklerin yasaklandığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Bir konuyu da şöyle açıklamak istiyorum. ‘Yaz aylarında bu virüsün gücü düştü, mutasyona uğradı’ gibi cümleler vardı. Ben son zamanlarda görüyorum ki virüsün hiçbir şekilde gücü düşmediği gibi bulaş hızı oldukça arttı. Doktor değilim ama buradaki raporlardan görüyorum. Bulaşma son derece fazla, ama ne yazık ki vatandaşımız hala düğün dernek peşinde., hala doğum günü peşinde, hala gün peşinde. Bunları anlamakta zorluk çekiyoruz. Bizim bu süreçte zaten hiç acımamız yoktu, bu saatten sonra da acımamız olmayacak. Kimsenin başka bir insanın hayatını riske etmeye hakkı yok. Bunu vatandaşlarımız da uyarsınlar. İSDEM ortamından da bize rahatlıkla ulaşabilirler. Polise ulaşsınlar, başka yerlere ulaşsınlar. Ben bu alanda vatandaşlarımızdan biraz daha fazla çaba ve gayret bekliyorum.
Ereğli olarak iyiydik ama son bir aydır yaşanan bu artış bizi son derece geriletti. İleride bazı sert tedbirler almak zorunda kalabiliriz. Bunları ben vatandaşlarımıza şimdiden söylüyorum. Bunlara maruz kalmamak için biz bu işi azaltalım ve bitirelim. Yarın okullar açıldığında, grip ve benzeri hastalıklar başladığında bu işle mücadele çok daha zor olacak. Günlük 15-20 vaka geliyor. Bu vaka sayısını biz ilde gördük. Bu kabul edilebilir bir düzey değil. Devletimiz uyarıyor, cumhurbaşkanımız uyarıyor, biz uyarıyoruz ama vatandaşımız bir düğünde hastalık kapmış, başka bir düğüne oradaki karantinadan çıkarak gitmeye çalışıyor. Bu hızı da ben anlamakta zorluk çekiyorum.”
“ADAM BENİ GÖRÜNCE MASKE TAKIYOR!”
Ereğli Kaymakamı, devletin ve bakanlıkların aldığı kararların tümünün vatandaşlar için olduğunu ifade etti.
Kaymakam Çorumluoğlu şunları söyledi:
“Vatandaşı devlet bu kadar iyi düşünüyor, karar alıyor, adam maskeyi beni görünce takıyor. Ben de diyorum ki, beni görünce takmayın maskeyi, niye takıyorsunuz? Her yerde ben olamayacağıma göre bu maskeyi alışkanlık haline getireceksiniz. Kendinizi, etrafınızı ve büyüklerinizi üzmemek için bu yönde çaba sarf edeceğiz. Tüm kamu kurumları, belediyemiz, emniyetimiz, tarım, sağlık, hastane, hep beraber bu işi yeneceğiz ama vatandaşımız bize yardım göstersin.”
ÇİLEK HALK OTOBÜSLERİ’NE… “CEZA KESİYORUZ, KESECEĞİZ.”
Bunun dışında 65 yaş üstü ve engellilerin otobüse binmeleri ile ilgili bir husus var. Başka bir formül üzerinde çalışıyoruz açıkçası. Cezaları yazıyoruz. Her gün 15-20 ceza bize geliyor. Vatandaşlarımız bu şikayetleri bize iletsinler. Ne yazık ki Çilek Halk Otobüsleri bu konuda bizimle hemfikir olamadılar. Ama biz de kanuni haklarımız nelerse bunları sonuna kadar kullanacağız. Bir günde biz bunların haklarını kaldırdık, tekrar tesis etmeye geldiği zaman da bizim sözümüzü dinlemiyorlar. Kanunen 50 bilet ceza kesme hakkımız var, vatandaşlarımız bu hakkı kullansınlar. Kim hangi otobüse binemediyse bunu bir dilekçe halinde bize iletsin, biz 50 bilet cezayı vereceğiz. Diğer bir muğlakta olan bir hakkımız daha var otobüslerle ilgili. O konuyu da inceleme aşamasındayız. Bu açıdan bakıldığında bu konunun üzerine de gideceğiz.
“BANA MASKELERİ GÖSTERSEN NE OLACAK, GÖSTERMESEN NE OLACAK?”
Çorumluoğlu gazetecilerin, “Maske konusunda istisna olmaması ve ayakta yolcu alınmaması” konusundaki uygulamaları sorması üzerine şöyle konuştu:
“Ayakta yolcu yok zaten. Hıfzısıhha kurulu kararını aldık. Maske her yerde zorunlu. Tüm Türkiye’de alınan kararların tamamı bizde de şu an geçerli. Harfiyen bunları uyguluyoruz. Ama vatandaşlarımız kendi kendilerine bu kuralları aşarak bir iş yaptıklarını zannediyorlar. Üzücü olan nokta bu. Dört kişi oturmuş okey oynuyorlar. Köydeki bir evin bahçesinde bunu nasıl kontrol edeceksiniz? Kaçak olarak bunu oynamaya çalışıyorlar.
Burada esas mantalite şu: kişinin kendi kendini koruması. Yoksa buradan dört kişilik bir taksi geçecek, maskesi bağlı değil. Geçtikten sonra, kontrolümüz geçiyor, bakıyorsunuz, herkes maskeleri indiriyor. Bize bu maskeleri göstersen ne olacak, göstermesen ne olacak? Buradaki bütün kamu kurumlarındaki arkadaşlar vatandaşa hizmet etmek için vardır. Ben kaymakam olarak bugün burada vatandaşa hizmet etmek için varım. Bizim vatandaşa ceza yazmakta ne karımız olabilir? Vatandaşla ben niye kötü olmak isteyeyim. Ama biz o vatandaşı ondan daha iyi düşünüyoruz. Artık tecrübelendik. Evdeki bir kişi geliyor, başka bir kişiye bunu taşıyor, bu üzücü.”
“KİMSE BANA KESİLEN CEZA İÇİN GELMESİN!”
Her yoğun bakımda yatan hastanın, her vefatın kendisini ailesinin bir ferdi ölmüş gibi üzdüğünü ifade eden Kaymakam Çorumluoğlu şöyle dedi: “ Ama devlet olarak biz bugüne kadar bütün tedbirleri aldık, bundan sonra da alacağız. Adam düğüne gidiyor. Düğünler de yasaklandı artık. Kaçak bazı yerlerde düğün yapmaya kalkıyorlar, kına gecesi yapmaya kalkıyorlar. Bu Ereğli’de yaşanıyor. Kaçak kına gecesinden ne karınız var? Bunları bulduğumuz her yerde üzerlerine düşüyoruz. Basın mensuplarımız bize destek oluyor, haberleri taşıyor. Rakamlar konusunda bakanlığımızın talimatı öyle olduğu için rakam veremiyoruz ama şu anda durum kötü. Bunu net bir şekilde söyleyebiliyorum. Herkes kendi tedbirini alsın ama umutsuz değiliz. İnşallah Covid’in başladığı süreçlere tekrar geleceğiz ama hiç kimse beni kesilen ceza için aramasın. Hatalı ceza da kesilebilir, buna bir şey demiyorum, ama biz ceza kesmeye devam edeceğiz.”
“BİRAZ DAHA KÖTÜYE GİDECEK, SONRA DA…”
Geçen hafta 123 kişinin karantinada olduğunun Alaplı Kaymakamı tarafından açıklandığının ifade edilmesi üzerine Kaymakam Çorumluoğlu “Şu anda 143 kişi şu anda Ereğli’de Covid vakasını atlatamamış şekilde devam ediyor. Pozitif sayısı bu. Filyasyon sayısını açıklamıyoruz” dedi.
Daha önceki kötüye gidişe ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Çorumluoğlu şunları söyledi: “Bundan sonra biraz daha kötüye gideceğiz, ondan sonra azalışa geçecek. Ben şunu anladım. İnsanlar yakınına bu iş gelinceye kadar bu iş umurunda olmuyor. Ne zaman ki akrabası, yakını Covid olmuş, o zaman bu işin vahametini anlıyorlar. Bizim avantajımız ne? İnsanlar artık yerlerine dönmeye başladı. İstanbullu İstanbul’a, Ankaralı Ankara’ya, bizim de dışarıda insanlarımız varsa onlar da buraya dönmeye başladı. Deniz mevsimi geçti, düğün mevsimi geçti, fındık mevsimi geçti, bayram geçti. Şimdi 4 kişi bir araya gelmiş, kurban kesmişler. 4’ü de pozitif. İkinci bir cümle söylemeye gerek yok.
Ne kadar kötüye gider bilmiyorum ama istatistiksel anlamda bakıldığında, tedbirler bizim istediğimiz seviyeye gelmediği sürece kötüye gideceğiz. Vatandaş, herkes artık bunu biliyor. Polisin, jandarmanın ya da zabıtanın maskeyi tak demesinin gereği yok. Ne diyor, ikimiz de maske taktıysak, yüzde doksan birbirimizden korunuyoruz. Bu, bu kadar basit bir şey. Ama adam bizi görünce maskeyi takıyor, yanımıza geliyor. Bunu yapmayın. Bizi görmeden de maske takın, benim anlatmak istediğim bu.”
Çorumluoğlu, kaçak düğün, nişan gibi etkinliklere kesilen cezalar konusunda açıklama yapmayacağını söyledi.
ESNAFA UYARILAR…
Denetimler esnasında Kaymakam Çorumluoğlu ve beraberindekiler, çarşı merkezinde bulunan işyerlerine girerek, maske, dezenfektan ve sosyal mesafe denetimi yaptı. Çorumluoğlu, işyeri sahiplerine dezenfektanların, vatandaşın dükkana girer girmez görebileceği ve kullanabileceği bir yere konulmasını istedi.
Denetimler esnasında esnafa, müşterilerine ve vatandaşlara dağıtmak üzere maske takdiminde de bulunuldu.