MADEN İŞÇİLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

19 Ekim 2024 Cumartesi 17:02

MADEN İŞÇİLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

MADEN İŞÇİLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Temsilciler Toplantısı, 18 Ekim 2024 tarihinde Sendika Genel Merkezi Şemsi Denizer Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Bir sendikal çalışma programı nedeniyle Zonguldak dışında bulunan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’in telefonla katılarak bir konuşma yaptığı toplantıya GMİS Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Vekili İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS’e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra ve Merkez Servisleri Şube Başkan ve Yöneticileri ile Baştemsilci ve işyeri temsilcisi maden işçileri katıldı.

YEŞİL; KARARLI MÜCADELEMİZİ OMUZ OMUZA SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Toplantıya telefonla katılarak işyeri temsilcilerine hitaben konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Temsilciler toplantımız camiamıza hayırlı olsun.
Bu toplantılar enerjiyi canlı tutmak, her an mücadeleye hazır olmak adına önemli bizim için. O nedenle bu toplantıyı sendikamızda yaptık. Ben bugün aranızda olamadım. Sizin verdiğiniz yetki ile il dışında görevdeyim. Orada arkadaşlarımız yokluğumuzu aratmayacaktır.

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın mücadele kültürüyle, işçi sınıfının öncü gücü olarak ayrı bir yere sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Sendikamızı güçlü kılan siz maden işçilerinin sendikamız çatısı altında gösterdiği mücadele kararlılığıdır. Bu kararlılıkla her zaman ve her şart altında olduğu gibi omuz omuza hep birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.

Hepinize kolay gelsin diliyor, teşekkür ediyorum” dedi.

DEMİR: MADEN İŞÇİLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Toplantının açış konuşmasını GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir yaptı.

Demir: “1946 yılında kurulan köklü bir sendikanın üyeleriyiz. Bizler, dün olduğu gibi bugünde maden işçilerimizin hak ve hukukunu korumak için mücadele ediyoruz.
Sizler, iş yerlerinde sendikamızı ve bizleri temsilen görev yapmaktasınız. Gayret ve çabalarınız için sizlere teşekkür ederim.
Bugün burada 31’inci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi, uzman arkadaşlarımız sizlere bir sunum yapacaklar. Sizler de görüş ve önerilerinizi bizlere bildirerek bu sürece katkı verebileceksiniz. Katılımlarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıda İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Nizamettin Tiryaki, işyeri temsilcilerinin görev ve sorumluluklarını detaylı olarak anlattı.

GMİS Toplu İş Sözleşmeleri Uzmanı Sait Cinbir, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışanları ilgilendiren ve 01.01.2025 tarihinden itibaren geçerli olacak olan 31’inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi taslak çalışmaları ile toplu iş sözleşmesi yasal süreçleri hakkında sunum yaptı.

YİĞİT: BİZİM DAVAMIZ EMEK DAVASIDIR

Toplantıda konuşan GMİS Genel Mali Sekreteri Yalçın Yiğit, sendikal mücadelede birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.

Yiğit: “Sizleri şahsım ve yönetim kurul adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ben burada iki temel konuya gireceğim. Temsilciler iş yerlerinde ne yapması gerektiği, neleri konuşması gerektiği burada anlatıldı. Temsilcinin asıl görevi aradaki köprüyü kurmaktır.

Ülkemizin ekonomik sıkıntıları ve dünyada yaşananlar ortada. Bu nedenle kendi içimizde birlik ve beraberliğimizi sağlamalıyız. Bizleri zor günler bekliyor. O nedenle birlik ve beraberlik içerisinde mücadelemizi sürdürmeliyiz. Bizim davamız emek davası, bizim davamız ekmek davasıdır. Bu yola çıkarken hep beraber çıktık, davamıza da hep birlikte sahip çıkacağız. Mücadelemiz hep sürecek. Hepinize katılımınız için teşekkür ediyorum” dedi.

ARSLANBUĞA: İŞÇİ SINIFINA IŞIK TUTUYORUZ

GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa da KİT Yönetişim Reformu adı altında hazırlanan taslağın yeniden gündeme getirildiğine dikkat çekerek, “Bunun kabul edilemez olduğunu söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Arslanbuğa şöyle konuştu; “Genişletilmiş temsilci toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. Burada uzman arkadaşlarımız sizlere bilgiler verdi. Görev ve sorumluluğumuzun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önceki dönem iyi bir toplu iş sözleşmeye imza attık ama ülkede yaşanan son gelişmelerle cebimizdeki para eridi. Bu göreve gelirken gerek yerüstünde her biri işinin ehli arkadaşlarımız ve hem de yerin metrelerce altında kömür üreten çok değerli arkadaşlarımız için bir söz verdim. Bizler bize verilen bu görev ve sorumluluğun bilincinde hareket edeceğiz. Sizler temsilciler olarak tabanda olan sorunları bizlere getiriyorsunuz. Bizler de çözümü için hep beraber mücadele ediyoruz. Sendikamız 1946 yılından beri işçi sınıfına ışık tutmuş bir sendika. Bir KİT reformu var. Bu tamamen tüm KİT’lerin özelleştirilmesinin, kapatılmasının önünü açacak bir çalışma. Bu ucube sistemin kabul edilemez olduğunu söyledik.
Şimdi 20 Ekim’de hep beraber bunun için Ankara’da olacağız” dedi.

MUTLU; SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Toplantının kapanış konuşmasını GMİS Genel Başkan Vekili İsa Mutlu yaptı.

Türkiye’nin birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde KİT Reformu adı altında hazırlanan taslağın yeniden karşılarına çıkarıldığını belirten Mutlu, “TTK’ya, MTA’ya, TKİ’ye ve diğer KİT’lere bir saldırı olduğunda dün olduğu gibi yarın da meydanlarda olacağız. Her şart altında sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz” dedi.

Mutlu şunları söyledi; “Hepinizi genel merkez, sendikamız ve genel başkanım adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
1946 yılında kurulmuş 78 yıllık geleneğe, mücadele kültürüne sahip olan bir sendikanın üyesi olarak bugün bu salonda hep beraber madencilerimizi temsil eden, kurul ve organlarına seçilmiş insanlar olarak bir aradayız. Bu sorumluluğu omuzlarında hissederek burada olan herkese teşekkür ediyorum. Bugüne kadar iş yerlerimizde bu toplantıları zaten yapıyorduk. Ancak bu sefer sendikamızda bu toplantıyı yapmak istedik.

Maden işçisi bugüne kadar girdiği her mücadeleden zafer kazanarak çıkmış olabilir ancak yarın yapacağı mücadeleler için de her türlü saldırıya karşı da her an uyanık olmak zorundadır. Ülkenin ve dünyanın içinde bulunduğu konjonktür her zaman olduğu gibi büyük bir ateş çemberi haline geldi. Bu tür süreçlerin bedelini ödememek için her türlü gelişmeye karşı uyanık olmak, duyarlı olmak zorundayız.

Bugün dünyada yaşanan savaşlar, bizim de içinde bulunduğumuz enerji kaynaklarına hükmetme mücadelesidir. O nedenle bu savaşlar yapılıyor. Keşke olmasa, keşke çocuklar ölmese ama bu yaşanan süreçlere karşı bizler de önlemlerimizi almak zorundayız.

KİT Reformu adı altında ülkemizin tüm kamu kuruluşlarına karşı yapılan bir saldırı var. Ülkemizin birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, ülkemizin enerji kaynaklarının bu kadar önemli olduğu bir zamanda, ülkenin başındaki Cumhurbaşkanımız da dahil yeraltı kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması lazım denilen bir dönemde karşımıza KİT reformunu çıkarıyorlar. Bu reform ile ne yapacaksınız? Ülkemizin stratejik enerji kaynaklarını bile uluslararası lobilerin, tekellerin eline bırakacaklar. Kağıt fabrikalarının, TEKEL’in,  şeker fabrikalarının ve diğer kamu işletmelerinin özelleştirilmesinde olduğu gibi lobiler ülkenin enerji kaynaklarını da ele geçirip ülkeyi tamamen dışa bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar. İster orta ister uzun vadeli ne olursa olsun biz işimize, aşımıza, TTK’ya, MTA’ya, TKİ’ye ve diğer KİT’lere bir saldırı olduğunda dün olduğu gibi yarın da meydanlarda olacağız. Her şart altında sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz.

Birlik ve beraberliğimizi sağlamalıyız. Uyanık olmalıyız.  Bu sendika bizim. Sendikamıza, işimize, aşımıza, alın terimize sahip çıkalım. Birlikte, omuz omuza ve kararlılıkla sendikanıza, davanıza sahip çıkacağınıza güvenimiz tam. Hepinize teşekkür ediyorum”.

Konuşmalar sırasında işyeri temsilcisi madenciler “İşte madenci işte sendika”, “Madenci Sendikasının yanında”, “Madenci feneri sönmeyecek” sloganlarını attı.

Toplantı İşyeri Temsilcilerinin soru, görüş ve önerilerinin değerlendirilmesiyle sona erdi.

Yorumlar