Halk otobüslerinde yeni uygulama... Muhalefetten ret...

3 Mayıs 2024 Cuma 14:15

Halk otobüslerinde yeni uygulama... Muhalefetten ret...

Halk otobüslerinde yeni uygulama... Muhalefetten ret...

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin toplu taşımaya yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi ile birlikte hazırladığı Toplu Ulaşımda Rehabilitasyon Projesi, Belediye Meclis Toplantısı’nda onaylandı.

Buna göre mesafeye göre ücretlendirme yapılacak, 6 adet 100 kişilik yeni otobüs alınarak Kemer-Hastane, Plaj-Kemer arasında kesintisiz sefer yapacak, güzergahlar, sefer saat programları ve araç tipleri yeniden belirlenecek, toplu taşıma araçlarının kalkış yerleri, durak yerleri ve depolama alanları revize edilerek değişen şartlara göre Kdz. Ereğli’de toplu taşıma sistemi daha modern ve verimli hale getirilecek. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, projeye ret oyu veren AK Parti üyelerine ‘Ereğli’nin toplu taşıma sisteminde devrim yapıyorum buna da muhalefet ediyorsunuz’ dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı AKM Nikah Salonu’nda belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında yapılan 2. Oturum ile tamamlandı.

Toplantıda, Kdz. Ereğli’nin ihtiyaçlarına göre belediye, İTÜ ve Çilek Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi işbirliğinde hazırlanan Toplu Ulaşımda rehabilitasyon Projesi oylamaya sunuldu.

Oylama öncesi komisyon kararı okundu. Komisyon kararında;

“Daha önce hazırlanan toplu taşıma projesinden sonra; ilçe nüfusunun kısmen artması ve mahallelere göre olan dağılımının değişmesi ile yeni yerleşim alanları oluşması, Devlet hastanesi, Terminal gibi çekim noktalarının lokasyonlarının değişmesi, Hükümet Konağı inşaatı ile merkez kalkış durakları ile depolama alanlarının değişmesi, pandemi sürecine bağlı olarak yolculuk alışkanlıklarının değişmesi gibi nedenlerle yolculuk çekim merkezlerindeki hareketlilik ve değişkenlik sebebi ile; bilimsel altyapı oluşturulmak üzere yeni bir “Şehir İçi Toplu Taşıma Rehabilitasyonu Projesi” hazırlanma ihtiyacı hasıl olduğu anlaşılmıştır. Bu kapsamda Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce hizmet alımı yoluyla İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ergün danışmanlığındaki proje ekibi ile Kopal Ulaşım Ltd. Şti. firmasınca yeni bir “Şehir İçi Toplu Taşıma Rehabilitasyonu Projesi” hazırlandığı tespit edilmiştir.

Proje kapsamında özetle ;

Kent Kart verileri ile değerlendirilmek üzere tüm hatlarda fiziki yolculuk sayımları tekrardan yapılarak, güzergahlar, sefer saat programları ve araç tipleri yeniden belirlendiği,

Toplu taşıma araçlarının kalkış yerleri, durak yerleri ve depolama alanları revize edilerek iyileştirmeler yapıldığı,

Toplu taşıma ücret tarifesinde mesafeye göre ücretlendirmeye yönelik çalışmalar yapıldığı,

Kısa ve orta vadede toplu taşıma sistemi ile ilgili öneriler yapılarak ; ilçemizde değişen şartlara göre toplu taşıma sistemi daha modern ve verimli hale getirilmeye çalışıldığı görülmüştür.

Mevcut Belediye Meclis kararları ve İl/İlçe Trafik Komisyonu kararları gereğince 115 (yüzonbeş) adet M plakalı özel halk otobüsü bulunduğu, bu araçların 20 ( oturan ) + 30 (ayakta) olmak üzere 50 kişi kapasiteli olduğu görülmüştür (Toplam 5750 kapasite).Proje kapsamında araç tiplerinin günün şartlarına, yolculuk sayımlarına ve güzergah ile yolların durumuna göre teknik özellikleri ve taşıma kapasiteleri yönüyle revize edildiği; bu kapsamda mevcut araç taşıma kapasitesi olan 5.750 yi aşmayacak şekilde şekilde 115 adet 14-16 kişi kapasiteli engelli taşımaya uygun şehir tipi minibüs, 58 adet 50 kişi kapasiteli engelli taşımaya uygun şehir tipi midibüs (küçük otobüs) ve 6 adet  100 kişi kapasiteli engelli taşımaya uygun şehir tipi büyük otobüs ile toplu taşıma hizmetinin sürdürülmesi gerektiği, kapasite artırımı olmadığı, müktesep haklar çerçevesinde mevcut halk otobüsü sahiplerinin araçlarının dönüşüme tabi tutulması gerektiği anlaşılmıştır” denildi.

Yapılan oylama sonucunda AK Parti Grubunun ret, İyi Parti üyelerinin çekimser oylarına karşın CHP Grubunun kabul oylarıyla Toplu Ulaşımda Rehabilitasyon Projesi oy çokluğuyla meclisten geçti.

Buna göre mesafeye göre ücretlendirme yapılacak, 6 adet 100 kişilik yeni otobüs alınarak Kemer-Hastane, Plaj-Kemer arasında kesintisiz sefer yapacak, güzergahlar, sefer saat programları ve araç tipleri yeniden belirlenecek, toplu taşıma araçlarının kalkış yerleri, durak yerleri ve depolama alanları revize edilerek değişen şartlara göre Kdz. Ereğli’de toplu taşıma sistemi daha modern ve verimli hale getirilecek.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, projeye ret oyu veren AK Parti üyelerine ‘Ereğli’nin toplu taşıma sisteminde devrim yapıyorum buna da muhalefet ediyorsunuz’ dedi.

Yorumlar