‘Kafkametler’ mürettebatı Kabotaj Bayramı’nda anıldı...

1 Temmuz 2024 Pazartesi 17:34

 ‘Kafkametler’ mürettebatı Kabotaj Bayramı’nda anıldı...

‘Kafkametler’ mürettebatı Kabotaj Bayramı’nda anıldı...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 19 Kasım 2023’de bölgede yaşanan fırtına nedeniyle Ereğli liman çıkışında batan "Kafkametler" isimli gemide yaşamını yitiren 5, henüz ulaşılamayan 7 mürettebat için denize çelenk bırakıldı.

İlçede, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı Alanında düzenlenen törende Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Ereğli belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Ereğli liman Başkanı Bülent Eyüpoğlu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu.
Saygı Duruşunda ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Eyüpoğlu, 29 Nisan 1926’da TBMM’de kabul edilen ve 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun tarihçesi hakkında bilgiler aktardı.
Eyüpoğlu, söz konusu kanun ile birlikte denizcilik mevzuatının uluslararası kurallara uygun hale getirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Eğitim ve denetimlerle desteklenince Türk bayraklı gemilerin kara listeden önce gri listeye daha sonra da beyaz listeye geçmesi sağlanmıştır. Özel tüketim vergisi sıfıra indirilmiş yakıt uygulamasıyla özellikle yolcu taşımacılığı ve balıkçılarımız desteklenmiştir. Bağlama kütüğü ruhsatı uygulamasına geçilerek amatör denizciliğin gelişmesi hedeflenmiş ve her geçen gün halkımızın amatör denizciliğe ilgisi artmıştır. Gemi trafik yönetimi bilgi sistemi ile başta İstanbul ve Çanakkale boğazlarımız olmak üzere kıyılarımızın deniz trafiği güvenli hale getirilmiştir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlık  ilkesinin denizdeki bir yansıması olarak 1 Kasım 1937Dte Meclisin açılış konuşmasında belirttiği gibi ‘Denizciliği Türk’ün Büyük Milli Ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözü, denizcilikte vizyonumuzu açıklamakta ve Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar, başta gemi ve yat inşası, tersanelerimizin geliştirilmesi ve yeni tersaneler yapılması, yolcu ve yük taşımacılığı, balıkçılık, limanların altyapılarının iyileştirilmesi, denizde çalışan personele eğitim verilerek yeteneklerinin geliştirilmesi, deniz trafiğine güvenli geçişin sağlanması için büyük yatırımlar ve çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.
Konuya bölgesel olarak baktığımızda ise; Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen nadide yerlerden biri de değerli Ereğlimizdir. Edemir ve Belediye limanları, tersanecilik faaliyetleri ve geri sahada kurulu olan sanayi tesisleri ile Karadeniz’deki ticaret hacminde söz sahibi olmuştur. Bu nedenle, bölgemiz gerek ticaret hacmi gerekse ekonomik olarak gelişmeye tüm hızıyla devam etmektedir.
Buradaki törene; AK Parti Zonguldak Milletvekili saffet Bozkurt, AK Parti Ereğli İlçe Başkan5ı Mücahit Andiç, CHP Ereğli İlçe Başkanı Ali Kocamanoğlu, Kdz. Ereğli Deniz ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı oğuz Ünlüer, Ereğli DTO Meclis Başkanı Kamil Ustamehmetoğlu, Ereğli DTO Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Akgül, bazı kaymakamlık daire müdürleri, Belediye Başkan Yardımcıları, ile askeri erkan katıldı.
UNUTULMADILAR!
Törenin ardından ise ilçede kurulu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) Limanı’ndan römorkla denize açılan protokol üyeleri ile önce Askeri Liman arkasında fırtınada batan "Kafkametler" gemisinin bulunduğu alana gidildi.
Burada protokol üyeleri ile birlikte, hala ulaşılamayan mürettebatın bazılarının yakınları ile birlikte, üzerinde “Kafkametler Anısına” yazılı çelenk denize bırakıldı. Bu sırada mürettebat yakınlarının duygulandığı, bazılarının ise ağladığı görüldü.
Biraz daha açığa ulaşan römorktaki protokol tarafından üzerinde “1 Temmuz Kabotaj Bayramı” yazılı çelenk te denize bırakıldı.
Bu sırada römorktaki protokole yiyecek ve içecek ikramında bulunulurken, Karadeniz Ereğli deniz Ticaret Odası tarafından ise hediye paketleri takdim edildi.

NE OLMUŞTU?
19 Kasım 2023’de Karadeniz Ereğli’yi de kapsayan bölgede yaşanan saatte hızı 120 kilometreyi aşan “kasırga” etkisindeki fırtınada, Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk Bandralı "Kafkametler" isimli kuru yük gemisi, Ereğli Limanı’ndan çıkış yaptığı sırada askeri limanın kayalıklarına çarparak, liman arkasında batmıştı.
Gemideki 12 mürettebattan 5’inin cesetlerine ulaşılmıştı. Henüz irtibat kurulamayan 7 mürettebatı ise arama çalışmaları devam ediyor.
Aynı fırtınada Ereğli Liman içinde kara oturan ve ortadan ikiye ayrılan Kamerun Bandralı “MV Pallada” isimli gemideki 12 mürettebat Ereğli belediyesi İtfaiye ve Afad ekiplerinin yardımı ile kurtarılmıştı.
Söz konusu geminin bulunduğu yerden sökülerek alınması çalışmaları ise son aşamaya geldi.

Yorumlar