DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI ve MANTARI...
DR.YASEMİN ONGUN

DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI ve MANTARI..
Özel Ereğli Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Yasemin ONGUN FUNDA, dış kulak yolu iltihabı ve mantar enfeksiyonları hakkında uyarılarda bulundu.
Dış kulak yolu iltihabı kulak kepçesi ve kulak kanalının yani dış kulağın çeşitli nedenlere bağlı enfeksiyonudur. Genellikle yaz aylarında daha sık karşılaşılan bir hastalık olmasına karşın Kdz. Ereğli’de de nemli ortam ve deniz etkisiyle sık gördüğümüz bir enfeksiyondur. Dış kulak yolu cildi normal ciltten daha hassas bir yapıdadır.
Dış kulak yolu iltihabı tedavi edilmediğinde ciddi ilerlemelere yol açabilen bir hastalıktır. Dış kulak yolu enfeksiyonlarının oluşmasında genetik, çevresel veya travmatik nedenler kolaylaştırıcı rol oynayabilir. Nemli ve sıcak bölgeler, sık yüzme, diabetes mellitus (şeker hastalığı), bağışıklık sisteminin zayıflığı, işitme cihazı kullanımı da enfeksiyona zemin hazırlar. Bizim yaşadığımız çevrede de nemli ortam nedeniyle bu yatkınlığı gözlemlemekteyiz.
Neden sıklıkla bakteriyeldir, ancak virüs ve mantarlar da etken olabilir. Enfeksiyona bağlı dış kulak yolu iltihapları; kıkırdak iltihabı ve kıkırdak çevresi iltihabına kadar ilerleyebilmektedir. Dış kulak yolu iltihabı farklı formlarda da karşımıza çıkabilir ve çok riskli olabilir. Kulak yolunda kıl kökü iltihabı(fronkül), yaygın dış kulak yolu iltihabı (akut diffüz eksternal otit), kronikleşen dış kulak yolu iltihabı, malign otitis eksterna ve kulak yolu zonası(herpes zoster otikus)bunlardan bazılarıdır.
Dış kulak yolu iltihabı tedavisinde amaç kısa dönemde hastanın ağrısını geçirmek, uzun dönemde dış kulak yolunu normal yapı ve pH'sına kavuşturmaktır.
Tedavinin başarısı ve bu hastalığın önlenmesi için hastalarımızı hastalığı önlemeye yönelik bilgilendirme en önemli aşamadır.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Temizleme veya kaşıma amaçlı dış kulak yolunda kullanılan yabancı cisimlerin yaptığı travmaya bağlı deride zedelenme, kulak kirinin itilip birikmesi ve suyla şişmesi sonucu mikroorganizmaların yerleşimi için zemin oluşturması, hastalık oluşturan bakterilerin ve mantarların üremesi dış kulak yolu iltihabına yol açmaktadır. Kulak kiri, dış ortamdan gelen yabancı cisimleri tutarak daha içeri ilerlemesini önlemektedir. Dış kulak yolundaki koruyucu yapıyı değiştiren faktörler, kulak kanalının sık temizlenmesi, banyo, deniz veya havuz sonrası kulağın ıslak kalması, pamuklu çubuk kullanımı sonrası kulak kirinin temizlenip koruyucu bariyerin ortadan kaldırılması da o bölgedeki cilde hasar vererek daha kolay enfeksiyon geçirmenize neden olabilir.
Kulak koruması olmadan yüzmek ayrıca risk faktörüdür. Hijyen şartları iyi olmayan havuz ve denizlerde yüzenlerde dış kulak yolu enfeksiyonları ve özellikle de mantara yakalanma riski fazladır. Ayrıca işitme cihazları sık kullanılırsa kulaklık kullanımı risk faktörü olarak kabul edilebilir. İşitme cihazı kullananlarda özellikle yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonları sık görülme eğilimindedir. İşitme cihazları dış kulak yolunu tıkayarak dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozmakta, özellikle yazın terleme ile kulak yolu asiditesinin bozulması bu enfeksiyona zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle cihazı aralıklı kullanmakta ve sık sık temizlemekte yarar vardır.
Şeker hastalarında dış kulak yolunda mantar üreme riski ve dış kulak yolu iltihabı daha fazladır. Bu nedenle kulağı pamuklu çubuk ile tahriş eder biçimde temizlemek mantara bağlı dış kulak yolu iltihabına zemin hazırlayabilir. Dış kulak yolu iltihabı özellikle şeker hastaları, vücudun savunma sistemini etkileyen diğer hastalıkların bulunduğu kişilerde yayılarak tehlikeli durumlara yol açabilir.
Dış kulak yolundaki bir enfeksiyondan korunmak için banyo, deniz veya havuz sonrası kulağı pamuklu çubukla derinlere ilerletilerek temi0zlenmemesi gerekmektedir. Dış kulak yoluna su kaçtığında ya da banyo ve duş sonrasında dış kulak yolu girişinin kuru, temiz bir peçete ya da havluyla kurulanması yeterlidir. Hijyen şartlarından emin olmadığınız deniz ve havuzlara asla girmeyiniz eğer şüpheniz varsa kulaklarınızı tıkaçla kapatıp girmeniz önerilir.
Dış Kulak Yolu İltihabı tedavisi nedir? Dış kulak yolundaki iltihabının tedavisi hastalığın şiddetine göre Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı tarafından düzenlenir. Tedavideki amaç kulak ağrısını azaltmak ve enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle kulaktaki enfeksiyonu azaltacak antibiyotikli veya farklı içerikli kulak damlaları verilir. Ağrı kesiciler ağrı için kullanılabilir. Ağızdan antibiyotik kullanımı bazı olgularda gerekmektedir. Tedavi süresince kulağın sudan korunması önerilir.
Dış kulak yolu iltihabın ilerleyici olabileceği unutulmamalı, kulak ağrısı olan hastaların mutlaka hekime başvurmaları önemlidir.